10 gode råd til dig, der vil være selvstændig

Drømmer du om at sige dit job op og blive din egen chef? Her deler jeg 10 gode råd til dig, der gerne vil være selvstændig.

1. Find din passion

Hvis du gerne vil være selvstændig, er det første, du skal finde ud af, hvad din passion er. Som selvstændig er det vigtigt, at du arbejder med noget, du brænder for. Dit arbejde skal gerne føles som en hobby i stedet for et arbejde :) Hvis du ikke allerede ved, hvad din passion er, så kan du finde den ved at kigge på, hvad dine interesserer er, hvad du er god til, og hvad folk spørger dig til råds om.

2. Hav et klart budskab

Når du har fundet din passion, er det vigtigt, at du gør det klart, hvad du tilbyder, og hvem du tilbyder det til. Hvilken værdi skaber du for dine kunder? Vær gerne meget specifik, så folk virkelig forstår, hvad det er, du kan hjælpe dem med. Det er vigtigere, at du rammer en mindre præcis målgruppe, end at du prøver at ramme alle. Vær ikke bange for at vælge en niche, det får dig til at skille dig ud.

Læs også: 10 tips til at få gang i din nyopstartede virksomhed

3. Netværk

Tag til netværksmøder, meld dig ind i grupper for selvstændige og fortæl dine venner og familie om det, du har gang i. Et netværk er en af de vigtigste ting for at få gang i din virksomhed. Det er en fantastisk måde at få kunder på, da vi mennesker lytter til, hvad vi får anbefalet fra folk, vi kender. Så hvis nogle i dit netværk anbefaler dig, er der altså en god chance for, at det giver dig kunder i længden. Det er samtidig virkelig lærerigt at komme ud og tale med andre selvstændige, få deres erfaringer og blive inspireret.

4. Vær dig selv

Det er nemt at blive misundelig på andre selvstændige, og synes, at de gør det meget bedre end dig. Det er helt okay at lade sig inspirere og se op til andre, men der er ingen grund til at prøve at være en, du ikke er. Du er den, du er, og det skal du stå ved! Der findes også kunder til dig. Jo mere reel og ærlig du er, jo flere vil lægge mærke til dig. Så lad for gud skyld være med at prøve at være som andre, vær dig selv, det kommer du altså længst med, og det føles helt klart også bedst!

5. Spørg om hjælp

Det kan være svært at bede andre om hjælp, da vi ofte bilder os selv ind, at det er et svaghedstegn, men virkeligheden er bare den, at det er de færreste af os, der kan alting selv. Mange folk vil rigtig gerne hjælpe og sparre, så står du med et problem, eller har du brug for støtte, så sig det højt. Hvis du ikke ved hvem, eller hvor du kan spørge om hjælp, så er et kursus, et netværksmøde eller en iværksættergruppe på Facebook et godt sted at starte. Det kan også være, at du allerede har nogle i dit netværk, du kan spørge om hjælp. Det værste, der kan ske, er, at de siger nej.

6. Tro på dig selv

Hvis du brænder for at være selvstændig, så er det bare med at kaste dig ud i det. Tro på dig selv, tro på, at det nok skal gå, og vis verden, at du tror på dig selv. Du har lettere ved at få kunder, hvis du udstråler, at du tror på dig selv, end hvis du virker usikker. Så bliver andre også usikre på, om du nu også kan levere varen. Du vil også møde folk, der ikke tror på din idé og din forretning, og her er det vigtigt, at du fortsat kan tro på det. Du skal selvfølgelig være realistisk, og vide, hvad du selv er god til, og så altid tro på, at det er du!

7. Prioriter din virksomhed

Hvis din drøm er at være selvstændig, skal du beslutte dig for, at du tager din virksomhed seriøs. Det kan sagtens starte som en hobby, men hvis du vil være selvstændig, skal du prioritere din virksomed og behandle den professionelt. Det er vigtigt, at du tager dig tid til at arbejde med din virksomhed, og investerer tid i den. Det kræver hårdt arbejde at være selvstændig, og det er ikke noget, der bare sker fra den ene dag til den anden. Du har selv et ansvar for, hvordan det kommer til at gå, arbejdet kommer ikke af sig selv.

Læs også: Derfor skal du starte en blog som selvstændig

8. Keep it simple

Det kan være fristende at bruge en masse penge på at få udviklet det ene og det andet, og have en trang til, at det hele skal være perfekt fra start. Det skal det ikke. Det vigtigste er, at du kommer i gang. Så start stille og roligt, hold det simpelt og tag et skridt ad gangen. At være selvstændig er en proces, og du kan løbende bygge mere og mere på din virksomhed, som den udvikler sig, og du finder ud af, i hvilken retning, du ønsker at gå. "Keep it simple" i starten og fokuser på at komme i gang, så kan de store drømme altid udvikle sig og blive tilføjet senere.

9. Kom ud af hjemmekontoret

Det kan være rigtig fint at arbejde hjemme, jeg gør det også selv, men de fleste af os har altså brug for social kontakt en gang imellem. Derfor er det en god idé at tage et andet sted hen og arbejde i ny og næ. Tage væk fra hjemmekontoret og vasketøjet. Det er også en god idé at have et sted, hvor du kan holde møder. Jeg er selv rigtig glad for Sp8ces - et coworking miljø i København, som jeg har skrevet mere om her!

10. Vær beredt

Som gammel spejder er "vær beredt" et godt udtryk at slutte denne guide af med. Det er nemlig vigtigt, at du forbereder dig selv på, at tingene ikke altid går, som du ønsker. Du vil møde folk, der lyver. Kunder, der ikke betaler. Tvivl på dig selv, usikkerhed og lysten til at droppe det hele. At være selvstændig kan være det fedeste, men det kan også være virkelig hårdt, og det er vigtigt at være beredt på, at du højst sandsynlig kommer til at møde modstand.

Drømmer du om at blive selvstændig?

2 kommentarer

Lorentz Aarhus
 

Gode tips!:) Især nr 3 omkring netværk! Som selvstændig og nystartet er det rart, at få sparret med andre omkring alt mulig, som man måske ikke selv altid helt får tænkt på. Har dparret meget med flere i min netværksgruppe omkring salg, kontrakter, kan man kræve forud betaling, kredit osv. Hvilke netværk er du medlem af?:) Mvh Lorentz
Læs mere
Læs mindre
Katrine
 

Tak for din kommentar, Lorentz. Er glad for, at du kan lide indlægget, og at du er enig i tip nr. 3. Jeg har et par veninder, som jeg sparrer med, og ellers er jeg pt. med i Sp8ces, Bloggere hos Dansk Journalistforbund og mit eget fællesskab Bloggers By Heart. Hvad med dig? Mvh. Katrine
Læs mere
Læs mindre