Tre unikke steder i Stockholm

Hvis du gerne vil opleve tre anderledes steder i Stockholm, så læs med her, hvor jeg viser dig tre unikke oplevelser, som jeg har haft, i den svenske hovedstad.

Atomsikkert datacenter i klipperne under Södermalm

Her holder Bahnhofs datacenter, Pionen, til.


Lyder et datacenter bygget 30 meter ned i grundfjeldet i de svenske klipper også sejt i dine ører? Jeg fik mig i hvert fald noget af en positiv overraskelse, da jeg blev inviteret indenfor på datacentret Pionen, der gemmer sig på Södermalm. Datacentret ejes af Bahnhof, men blev oprindeligt bygget under Den Kolde Krig som en atomsikker bunker, og i dag kaldes stedet stadig for Pionen White Mountains, som var kodeordet for stedet under krigen.

Datacentret er 1.000 kvadratmeter stort, og har plads til 8.000 servere, og har også kontorer og en glaskuppel, der bruges til møder. Datacentret skal forestille en rumstation under jorden, og jeg havde det faktisk som om, jeg var med i en "Matrix", "Bond" eller "Batman"-film, da jeg gik rundt dernede i den oplyste grotte.

Indgangen til glaskuplen, der bruges som mødelokale.


Inde i glaskuplen, hvor man kan kigge ned på serverne.


De har sørme også en lille "regnskov" inde i grotten.


Se en video fra Pionen her:

Læs mere om Pionen her >

UNESCO Skovkirkegård

Udsigt til krematoriet.


Skogskyrkogården eller på dansk Skovkirkegården er et unikt sted i Stockholm, som er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. Skovkirkegården er tegnet af arkitekterne Erik Gunnar Asplund og Sigurd Lewerentz, og åbnede officielt i 1940.

Kirkegården er modernistisk lavet i smukke omgivelser, og det enkle udtryk tilføjer stedet ro. Det er et virkelig fredfyldt sted, hvor gravstederne er placeret i skovbunden blandt træer og blomster. Rundt om er store, åbne grønne områder, som bruges af motionsløbere, folk der lufter hund, eller af familier, der er på picnic.

Skovkirkegården har et enkelt udtryk med plads til naturen.


Gravstederne er blandt træerne i skovbunden.


Et smukt og fredfyldt sted.


Læs mere om Skovkirkegården her >

Bæredygtigt bofællesskab i Björkhagen

Bofællesskabet består af 44 boliger.


Understenshöjden er Stockholms første bæredygtige bofællesskab, og blev bygget i Björkhagen kun fire kilometer fra Stockholms centrum i midten af 1990'erne. Bofællesskabet blev bygget med grundtanken om, at det skulle være bæredygtigt, og samtidig falde i ét med naturen. Der blev i alt bygget 44 boliger, der er mellem 58 og 155 kvadratmeter store.

Boligerne, der primært er bygget i træ, får varme fra solpaneler samt en varmecentral drevet af træpiller. Udover de 44 boliger er der også et fælleshus med vaskemaskine, køkken og et stort fælleslokale samt et legerum til børnene.

Bofællesskabet består af hyggelige træhuse i naturen.


Husene er omringet af skov og natur.


Læs mere om Understenshöjden her >

Er der et af stederne, du kunne tænke dig at besøge?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!