Baba Marta - En sjov bulgarsk tradition

martenitsa_tradition_bulgaria Sofia er for tiden pyntet i rødt og hvidt, og grunden til det er en gammel hedensk tradition. I Bulgarien ser man marts som en kvindemåned, fordi vejret er lunefuldt ligesom en kvindes humør.

Den ene dag kan det være dejligt forårsvejr, og dagen efter kan det sne. Derfor ønsker bulgarerne hinanden en god høst, et godt helbred og lykke i det kommende år ved at give dem man holder af en Martenitsa og sige "Chestita Baba Marta", hvilket betyder "lykkelige bedstemor Marta". Marta kommer af måneden marts, og baba betyder bedstemor.

Martenitsa'en er en rød og hvid pyntegenstand, der symboliserer afslutningen på en kold vinter og forårets komme, og man bærer dem på tøjet, som armbånd eller som halskæder.

Hans-Kristian gav mig dette armbånd den 1. marts. Hans-Kristian gav mig dette armbånd den 1. marts.


Den gamle tradition lyder, at man skal binde Martenitsa'en i et frugtbart træ, når man ser den første stork komme fra syd samtidig med, at man ønsker sig noget. Manglen på storke oppe i bjergene vanskeliggør dog den del af traditionen, så her kigger man i stedet efter svaler. Man må dog også gerne nøjes med at binde sin Martenitsa op i det først blomstrende træ, man ser, men storken bringer altså mest held.

baba marta martenitsa Martenitsa'er i et frugtbart træ.


På trods af, at marts er en lunefuld måned med mange vejrskift, har den indtil videre kun budt på det dejligste forårsvejr. Krydser for, at det fortsætter, da morgenerne på altanen er fantastiske.

Morgenmad på altanen i forårsvejret. Morgenmad på altanen i forårsvejret.


♡ Katrine

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!